jak odbudować nieszczelne jelita?

Pojęcie nieszczelnego jelita w procesie leczenia AZS było dla mnie ogromnym przełomem. Myślałam, że wszystkie nasze problemy zaraz się skończą ale zanim krok po kroku, błąd za błędem odkryłam jak naprawdę powinnam wykorzystać tą wiedzę minął ponad rok. Mam nadzieję oszczędzić tyle Waszego czasu pisząc ten post. Dzisiaj podpowiadam jak odbudować nieszczelne jelita.


Zawsze sugeruję zacząć od wyeliminowania z diety składników, które szkodzą wszystkim alergikom, bez względu na wyniki badań, czyli gluten i przetwory z mleka zwierzęcego.

Kiedy zrobiliśmy synkowi drugi panel pokarmowy (pierwszy nic nie wykazał) miał ok. 8 miesięcy. Nie miał śladu zdrowej skóry na ciele ale badania wykluczyły alergie na gluten. To świadomość nieszczelnego jelita zasugerowała nam odstawienie glutenu z jego diety. Mogłabym to zignorować bo badania, bo wyniki a do tego wszystkiego według lekarzy problem nieszczelnego jelita nie istnieje. Mogłabym jednocześnie do dziś się zastanawiać skąd nasze wszystkie problemy i dlaczego nie potrafię się ich pozbyć. 

W początkowej fazie uszczelniania jelit polecam wykluczyć wszystkie zboża, nawet bezglutenowe.

Na szczęście w środowisku lekarskim nie jest tajemnicą, że białko mleka zwierzęcego jest jednym z najpopularniejszych i najsilniejszych z alergenów. A alergen powoduje nie tylko katar ale także coś czego nie widać gołym okiem czyli stan zapalny w jelitach. Dieta służąca odbudowie jelit nie dopuszcza mleka ani żadnych produktów mleko-pochodnych (czekolady, serów, maślanki czy gotowych sosów).

Bez wykluczenia glutenu i nabiału zwierzęcego z diety nie będzie sukcesu ale często słyszę od Państwa, że próbowaliście już tego typu eliminacji i nie było z tego poprawy. Ja na początku diety eliminacyjnej też spodziewałam się cudów. Ograniczyłam się do 3 produktów, mijały kolejne tygodnie podczas których nie jadłam nic co zawierało ani gluten ani nabiał a było tylko gorzej.
Nasze skórne problemy zniknęły kiedy przestawiliśmy się na ekologiczną żywność. 
Faszerowanie jelit pestycydami to jak przemywać je domestosem - ładnie wygląda i przyjemnie pachnie, mimo to nie dajmy się zwieść pozorom, żadna chemia nie służy zdrowiu.

Ale to także nie wystarczy.


Jeśli alkohol nie jest dozwolony do lat 18, nie rozumiem dlaczego cukier jest i wcale nie przesadzam. 

Cukier jest przyczyną chorobotwórczego zakwaszenia organizmu w którym żaden pokarm nie jest odpowiednio trawiony(1). Niestrawione węglowodany, które zalegają w jelicie są pożywką dla flory jelitowej, szczególnie dla bakterii, które trawią je w procesie fermentacji. Produktami ubocznymi tego trawienia są m. in. gazy i kwasy - mlekowy i octowy. To one są odpowiedzialne za podrażnianie i uszkadzania jelita(2). Dotyczy to każdego rodzaju węglowodanów - świeżych owoców, ziemniaków czy pełno ziarnistego pieczywa. Nadmiar cukru w zakwaszonym organizmie jest także powodem do przerostu grzyba Candida w jelicie. Wydzielając własne enzymy trawienne Candida rozkłada tkanki żywiciela na łatwe do wchłonięcia aminokwasy(3). Osłabione komórki ściany jelitowej umierają, tworząc luki, które nazywamy nieszczelnym jelitem. 

Dlatego w diecie uszczelniającej jelita nie może być także cukru rafinowanego. Polecam przez pierwsze tygodnie wykluczyć także owoce, choć zdrowe - również są źródłem cukru i wpływają na zaburzenie równowagi mikrobioty jelitowej.

To nadal nie wszystko. 

Nic się nie zmieni jeśli nie wyeliminujemy z diety alergenów. To może być brzoza więc również jabłko, jajko więc i drób lub ulubiony pupil w parze z mięsem wieprzowym(4). To może być wszystko dlatego ważne jest, żeby zrobić zarówno panel pokarmowy jak i wziewny ze względu na skład tych samych białek w różnych alergenach (krzyżowanie). 

Im badanie dokładniejsze, tym lepiej. W zwykłym laboratorium za ok. 300 złotych zrobimy zwykły panel pediatryczny (po 20 alergenów wziewnych i pokarmowych). ALEX kosztuje ok. 1500 zł i zawiera ok 150 próbek. Podobno można o takie badanie poprosić w trakcie pobytu w szpitalu, nam się nie udało ale na pewno warto próbować. 

I to nadal nie jest koniec.

Histamina jest stałym i niezbędnym do zachowania wielu funkcji elementem w ludzkim organizmie. Problem zaczyna się kiedy jest jej za dużo (nieodpowiednia dieta i zmodyfikowana żywność) albo kiedy brakuje enzymu diaminooksydozy rozkładającego histaminę.
Uszkodzone kosmki jelitowe nie są w stanie wyprodukować wszystkich niezbędnych enzymów dlatego przyjmowanie nadwyżek histaminy będzie powodował stany zapalne.

Żeby ułatwić jelitom regenerację należy unikać takich produktów jak drożdże, alkohol, kiszone i fermentowane produkty, niektóre owoce (banany, maliny, jagody, cytrusy, awokado), niektóre warzywa (pomidory, strączkowe, bakłażan), grzyby, ocet, herbata, konserwanty i sztuczne dodatki do żywności.


Suplementacja

Osobiście nie polecam przyjmowania wielu suplementów. Wyjątkiem jest dobry probiotyk i oleje omega 3. Mi wiele czasu zajęło, żeby zaufać jednemu i drugiemu, wybór nie był łatwy dlatego nie polecam pierwszych - lepszych wyników z wyszukiwarki.

Niezwykły, kojący wpływ na stan jelit ma także długo gotowany wywar z kości, bogaty w kolagen, aminokwasy i minerały. Jeśli nie wykluczają tego alergie krzyżowe, może to być tradycyjny rosół z kurczaka lub wołowiny. Ja ze względu na niezliczoną ilość alergii z jakimi zmaga się mój syn, najczęściej gotuję rosół z królika lub baraniny (ten na szczęście lepiej smakuje jak "pachnie" 😏 ).


Teraz jesteście Państwo gotowi na kompozycje diety. 

Dieta powinna składać się z indywidualnie dobranych na podstawie wyników panelu pediatrycznego produktów, czyli dobrej jakości mięsa, warzyw i tłuszczy. Nie ma czego ukrywać, żadna dieta nie jest łatwa ale ta, uszczelniająca jelita jest wyjątkowym wyzwaniem. 

I nie ma urlopu - nie ma wyjątków, tłustych czwartków ani wymówek w stylu "tylko dzisiaj". Jest robienie zakupów z wyprzedzeniem, gotowanie na parze i problem z wakacjami. Dieta trwa dokąd odczują Państwo ulgę.

💪💪💪

Pojęcie nieszczelnego jelita jest podstawą wyleczenia każdej alergii i każdej choroby autoimmunologicznej. Chociaż opinie na ten temat są podzielone, ja nie mogłam nie dać temu szansy. To była moja jedyna deska ratunku. Jedyna dająca się wytłumaczyć przyczyna nietolerancji pokarmowych syna i stanów zapalnych jego skory. Coś ponad "nie znamy przyczyny choroby" jak twierdzili lekarze więc "możemy tylko zaleczać objawy". Jak się okazuje, z odrobiną chęci i determinacji większość chorób można jednak wyleczyć. Polecam zacząć od jelit.


P.s. Jasne, że tak Was nie zostawię :) jeśli dacie znać, ze jest taka potrzeba, przygotuję przykładowe menu, żebyście Państwo wiedzieli już nie tylko czego nie jeść ale przede wszystkim co można zjeść 💚💚💚


Bibliografia:
1. Na podstawie N. Treutwein, "Zakwaszenie. Nieznane przyczyny wielu chorób", Szczecin 2012
2. B. Przyjemska, "Niebezpieczne zboża. Groźny gluten", Białystok 2013, s. 155
3. Na podstawie A. Janus, "Nie daj się zjeść grzybom Candida", Warszawa 2011
4. Na podstawie M. Jarosz, J. Dzieniszewski "Alergie pokarmowe" Warszawa 2004




Popular posts from this blog

biorezonans? daj pan spokój...

Kilka śniadaniowych propozycji przy chorobach autoimmunologicznych

tylko nie mów tacie..