alergie wziewne a odżywianie w AZS

Styczeń i luty są okresem pylenia leszczyny i olchy. Co to oznacza przy skłonnościach do AZS? Na pewno nie oznacza to spokoju. AZS to nie tylko sprawa alergii/ nietolerancji pokarmowych.


Alergie krzyżowe powodują reakcje alergiczne nawet wtedy kiedy zupełnie się tego nie spodziewamy czyli z powodu produktów, które nigdy wcześniej nie uczulały ani nie zostały potwierdzone na testach pokarmowych.

Jak to się dzieje? Alergen pyłku leszczyny nie jest jedyny w swoim rodzaju. W swojej budowie zawiera te same elementy, z których zbudowane są m. in. alergeny jabłek, marchwi czy niektórych orzechów.

Zatem czego nie warto jeść w tym okresie jeśli mamy do czynienia z alergią na leszczynę i olchę przedstawiam w poniżej:

Pyłki olchy (II-IV) i leszczyny (I-III). Reakcje krzyżowe*:

warzywa: pomidor, seler, marchew, ziemniaki, groch i pozostałe rośliny strączkowe, pietruszka
owoce: jabłka, brzoskwinie, śliwki, gruszki, wiśnie, kiwi, melony
pestki i orzechy: słonecznik, orzech ziemny, orzech laskowy, orzech włoski, sezam
świeże i suszone zioła i przyprawy
anyż

* na podstawie Alergie pokarmowe, M. Jarosz, J. Dzieniszewski, PZWL, Warszawa 2004


Początek roku i początek pylenia leszczyny i olchy jest kroplą w morzu zmartwień jakie czyhają na alergika
Czy da się żyć przestrzegając eliminacji z diety wszystkich alergenów, nawet alergenów krzyżowych? Można a jeśli chcecie Państwo zapobiec marszowi alergicznemu czyli rozwoju alergii w kierunku AZS, kataru czy astmy lub tak ja ja, chcecie pozbyć się tych problemów -trzeba koniecznie.

Z alergii wziewnych, jak ma mój syn mogę od ręki wymienić żyto, olchę i brzozę. Pamiętacie mój ostatni post, w którym rzucam wyzwanie katarowi? Bez eliminacji wspomnianych wyżej alergenów krzyżowych z jego diety się nie obejdzie.









Popular posts from this blog

biorezonans? daj pan spokój...

Kilka śniadaniowych propozycji przy chorobach autoimmunologicznych

tylko nie mów tacie..