Sałatki & surówki (bez mleka, bez glutenu) do grilla i nie tylko!

Hej, atopicy! Dzisiaj przedstawiam 3 pomysły na sałatki/surówki - dodatki idealne do grilla ale pasują i do tradycyjnego obiadu.

1. Surówka z młodej kapusty

Poszatkowane liście młodej kapusty trzeba bardzo mocno wycisnąć, żeby puściły jak najwięcej soku. Najlepiej, jeśli zrobi to facet ;) 

Dodajemy zieloną cebulkę, koperek, doprawiamy solą himalajską i polewamy dwoma łyżkami oliwy - gotowe!





2. Sałatka z kapusty pekińskiej

- Połowa główki kapusty pekińskiej - szatkujemy kapustę na drobne paski. 
- Puszka czerwonej fasoli
- 3 ugotowane żółtka (starte lub ukrychane widelcem)
- szynka z indyka (ok. 150 gram, pokrojone w cienkie paski)
- sos: 150 ml. jogurtu kokosowego (najlepiej bio) miksujemy z łyżeczką ostrej musztardy
- sól himalajska

Całość dobrze wymieszać i gotowe!





3. Sałatka XYZ

- Połowa główki kapusty pekińskiej - szatkujemy na drobne paski.
- puszka czerwonej fasoli
- utarta na grubych oczkach marchew
- połowa papryki - pokrojonej w drobne kawałeczki
- zielona cebulka
- cebulka drobno posiekana
- sos: 150 ml. jogurtu kokosowego mieszamy z łyżeczką ostrej musztardy
- sól himalajska

Kroimy/siekamy/trzemy na tarce, mieszamy i jest! 







To były moje propozycje na sałatki, jeśli chcieliby Państwo zaskoczyć gości fajnym sosem do grilla, warto zajrzeć tutaj :)

Życzę wszystkim miłego nadchodzącego grillowania :)





Popular posts from this blog

biorezonans? daj pan spokój...

Kilka śniadaniowych propozycji przy chorobach autoimmunologicznych

tylko nie mów tacie..