(odpowiednie dla atopików) dipy polecają się na grilla

Sezon grillowy w pełni i chociaż mnie tradycyjny grill od dawna nie dotyczy, dzisiaj proponuję kilka ciekawych dipów do mięsa.


Wszystkie* składniki pochodzą z ekologicznych upraw, znajdą je Państwo w LIDL'u i w większości sklepów internetowych, np. tutaj - w biogo.pl, gdzie przy zamówieniu powyżej 250 zł nie płacę za dostawę a z kuponem rabatowym MAROCW płacę 10 zł mniej (uwaga, kupon ważny jest do końca lipca).

* szczypior pochodzi z mojego ogrodu 😅


Propozycja nr 1

Sos miodowo - musztardowy:

- 3 łyżki ostrej musztardy (dijon),
- 1 łyżka miodu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki oliwy

I to jest zdecydowanie mój ulubiony sos do każdego rodzaju mięsa, nawet ryby.




Propozycja nr 2

Sos słodko - kwaśny:

- jogurt kokosowy 150 ml.
- łyżka startej na małych oczkach skórki cytryny,
- łyżeczka stałego miodu

(Po wymieszaniu składników, sos wkładam na co najmniej 30 minut do lodówki).





Propozycja nr 3

Angielski fish & chips dip:

- jogurt kokosowy 150 ml.
- starty na drobnych oczkach ogórek kiszony,
- szczypior - źdźbło
- łyżka drobno posiekanych kaparów,
- łyżeczka musztardy francuskiej






Sosy idealnie pasują do grillowanej* piersi kurczaka.

*atopikom, alergikom i innym choruskom polecam grilla wyłącznie z piekarnika






Popular posts from this blog

biorezonans? daj pan spokój...

Kilka śniadaniowych propozycji przy chorobach autoimmunologicznych

tylko nie mów tacie..