O zdrowy obiad w diecie alergika bardzo trudno, szczególnie kiedy do czynienia mamy z wieloma szkodliwymi alergenami i ich krzyżówkami.
Dziś chciałabym zwrócić Państwa uwagę na jedną z najczęstszych alergii jaką spotyka się w ostatnich czasach szczególnie u najmłodszych - alergii na jajko kurze. Alergia na jajko kurze nie kończy się na białku i żółtku ale również, o czym w ogóle nie ostrzega się rodziców, na poważnych reakcjach krzyżowych z mięsem z kurczaka*. To prawda, za większość alergii odpowiada białko jaja kurzego ale to właśnie w żółtku znajdują się liwertyny, które reagują krzyżowo z albuminą osoczową mięsa z kurcząt i powodują różne objawy alergii, nawet egzemę. Wniosek jest taki, że nawet przy minimalnej alergii na żółtko kurze, nie zaleca się w diecie alergika drobiu.
🍲😋🥘🥫🍲🍲🍲
Propozycja, którą podsyłam Państwu dziś, ze względu na drób nie jest odpowiednia dla osób z alergią na żółtko jaja kurzego!
Faszerowana cukinia:
- duża cukinia
- duża pierś z kurczaka
- szklanka passaty pomidorowej (100 % pomidorów)
- garść suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól himalajska
Ze środka cukinii wydrążamy miąższ, lekko solimy, wypełniamy farszem (drobno pokrojone kawałki kurczaka mieszamy z resztą posiekanych składników), przekładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w 200 st. C przez ok. 40 min.
Smacznego!
Bibliografia:
Alergie pokarmowe, Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, wydanie pierwsze, Warszawa 2004, str. 48